Tensiunile dintre părinți și copii, neînțelegerile dintre soți și rata crescută a divorțurilor sunt probleme îngrijorătoare care afectează tot mai multe familii în ziua de azi. Puține mai sunt casele în care domnește pacea și buna înțelegere. În trecut, familiile erau fondate pe temelia credinței și a dragostei autentice. Astăzi, remarcăm cu tristețe împuținarea iubirii și creșterea egoismului și a orgoliilor.
Părintele Ilarion Argatu vorbește despre faptul că familia tradițională era trainică și unită pentru că soții erau credincioși și își creșteau copii în frica lui Dumnezeu.
„Pe vremuri, oamenii erau credincioși, trăiau conducându-și viața după poruncile lui Dumnezeu”.
Un liant important al familiei este de asemenea ascultarea.
Rolurile erau bine definite și fiecare și-l împlinea pe al său cu naturalețe, fără să își dorească altceva. „La Dumnezeu, cea mai prețuită este ascultarea, așa că în familie, fiii ascultau de părinți și nu treceau peste cuvântul lor.
Soția asculta de soț, îl respecta și împlinea cuvântul lui. Tinerii ascultau de cei bătrâni și îi ajutau la nevoie”.
Reușita unei familii constă mai ales în ascultarea de Dumnezeu și viețuirea după poruncile Lui.
„Soțul avea grijă de familia sa cu teamă de Dumnezeu, știind că va da răspuns înaintea lui Dumnezeu de sufletele pe care le-a avut în grijă în viața pământească”.
În familiile în care există rugăciune, există și unire, și înțelegere, și dragoste și binecuvântare.
Căci toate acestea vin de la Dumnezeu. „Fiindcă respectau cele dumnezeiești, aveau pacea și dragostea recomandată de Dumnezeu, care știe să se sacrifice pentru binele aproapelui, care dăruiește.
Nu dragostea cea din lume, care tot timpul pretinde, cere și cu nimic nu se mulțumește”.
Și continuă Părintele Argatu să descrie valorile și obiceiurile sănătoase ale familiei autentice, care se bucură de toată binecuvântarea lui Dumnezeu.
„La masă, ca un adevărat șef de familie, soțul spunea rugăciunea (Tatăl nostru) și binecuvânta masa”.
Astazi putini Astăzi, puțini sunt cei care se mai adună să stea împreună la masă, iar familiile sunt din ce în ce mai sărace în copii.
„Pe atunci oamenii nu-și omorau pruncii cu avorturile, așa că în jurul mesei se aflau mulți copii, se găseau ginerii cu nurorile și nepoții. Masa nu era pustie. El (bărbatul) veghea ca toți din casă să trăiască în spiritul dragostei de Dumnezeu, și toți din casă îi respectau cuvântul și îl împlineau”.
Înainte vreme, toți ai casei mergeau la Biserică și participau la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Exista obiceiul frumos ca înainte de a merge la Biserică să-și ceară iertare unul de la altul, pentru supărările din timpul săptămânii.
Pe vremuri erau și familii care nu respectau cuvântul lui Dumnezeu, iar acestea aveau parte de multă suferință, ca și astăzi. „Acum, în zilele noastre, nimeni nu mai vrea să facă ascultare. Și dezordinea aceasta ei o numesc emancipare”.
Toți cei care au nesocotit poruncile Domnului – începând de la Lucifer și Adam, au pierdut dragostea, bucuria, pacea și Raiul.
„Încălcând poruncile drepte date de Dumnezeu, aducem iadul în viața noastră.
Adică soția face ce vrea, copiii nu ascultă de părinți și nu-i respectă, tinerii nu-i venerează pe cei bătrâni, nimeni nu mai ascultă de Dumnezeu.
Toate acestea nu pot aduce pace într-o familie și în societate”. Sfântul Apostol Pavel le îndeamnă pe femei să se supună bărbaților lor, iar bărbaților le spune să iubească pe femeile lor și să nu fie aspri cu ele.
Copiilor le cere ascultarea de părinți întru toate, ca un lucru care este bine-plăcut Domnului. „Deci poruncile lui Dumnezeu trebuiesc împlinite în toate momentele și în toate locurile vieții noastre, la serviciu, pe stradă, în familie”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu